Loading...

Видове врати за дома

ПДЧ означава „пресовани дървесни частици”. Производството на ПДЧ започва през 40-те години на ХХ век в Германия, където в дървообработващите заводи са произведени първите ПДЧ от отпадъчни материали. Това са плоскости, направени от пресовани малки дървесни парчета, слепени със смолисти вещества. При проникване на влага в материала той се раздува необратимо и губи здравината си, след което се разрушава.

MDF (medium density fiberboard) в превод означава плоскости от фибри със средна плътност. Технологията за производство на МДФ е развита в САЩ към края на 60-те години. Този продукт се налага благодарение на свойствата си като заместител на масивната дървесина и е по-добър от ПДЧ. Това са фини дървесни влакна, слепени и пресовани при висока температура със свързващи вещества. МДФ плоскостите могат да бъдат ламинирани или фурнировани (покрити с фурнир от естествена дървесина). По този начин придобиват красив и устойчив вид. Плътност около 700-850 kg/m3. Резистентност на мухал: Средна.

HDF (High Density Fibreboard) в превод означава плочи от дървесни частици с висока плътнос. HDF е подобна технология на MDF. Нн както показва и названието, ХДФ плочите са по-плътни от МДФ плочите, по-твърди и по-устойчиви, тъй като са произведени от дървесни частици, компресирани при по-висока плътност. Плътност около 900-950 kg/m3. Резистентност на мухал: Висока.

Фурнирът е тънък лист, направен от дървесина, който обикновено се слепва към повърхността на различни плочи (ПДЧ, MDF и др.)Слоестата дървесина се получава чрез слепване на отделни фурнирни листове. Фурнирът се произвежда чрез рязане или т.нар. развиване на предварително обработена секция от дървесен труп. Може да бъде радиален или тангенциален в зависимост от посоката на рязане. При радиалното рязане на фурнира дървесината се реже под прав ъгъл спрямо годишните пръстени, създавайки правожилен ефект. При тангенциално рязане на фурнира рязът се прави по хорда спрямо центъра.

PVC покритието е най-разпространено при интериорните врати. Негови предимства са това, че е евтино за производство и предпазва дървесния материал от който е направена вратата от вода и влага. Недостатък на това покритие е че не подлежи на ремонт ако се одраска например.

За да се намали цената на завършените интериорни врати вместо естественото дърво, се използват съвременни високотехнологични материали, изработени от дървесни влакна. Ако процесът на такава обработка на дървесината донякъде намалява екологичната безопасност на крайния продукт, неговата устойчивост на влага е значително увеличена. Интериорните врати MDF днес са много популярни и се конкурират с дървесни подобни продукти поради оптималната връзка между цена и качество, съчетана с най-високите изисквания на съвременния декор.
Партньори
гр. София, ул. „Константин Попрусинов“ 1, 1172 ж.к. Дианабад, София
Телефон
0886344747